Toimintakyky
Tunne-elämältään epävakaat ihmiset eroavat toisistaan huomattavasti toiminnallisuutensa perusteella; se tarkoittaa kykyä elää normaalia elämää, työskennellä kodissa tai kodin ulkopuolella, selviytyä jokapäiväisistä ongelmista, olla yhteydessä toisiin ihmisiin, ja niin edelleen.
Jotkut epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät eivät kykene tekemään työtä. He saattavat viettää runsaasti aikaa sairaalassa itsetuhoisen käytöksen, syömishäiriöiden, päihdeongelmien tai itsemurhayritysten takia. Epävakaa persoonallisuushäiriö saattaa myös vaikeuttaa ihmissuhteiden muodostamista, joten joillakin voi olla todella heikko turvaverkko. Jotkut tunne-elämältään epävakaat henkilöt eivät kykene hoitamaan raha-asioitaan, joten pahimmillaan heillä ei ole varaa edes ruokaan tai asuntoon.
Tällaisten heikosti toimintakykyisten rajatilapotilaiden läheiset huomaavat usein elävänsä kriisistä kriisiin. He tuntevat, että heitä manipuloidaan itsetuhoisen käytöksen ja itsemurhayritysten avulla. Kuitenkin, koska tunne-elämältään epävakaa ihminen on mitä ilmeisimmin sairas, läheiset yleensä saavat ymmärrystä ja tukea perheeltään ja ystäviltään.
Paremman toimintakyvyn omaavien epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivien henkilöiden käytös on suurimman osan ajasta normaalia. Menestyvinä, ulospäin suuntautuneina ja pidettyinä ihmisinä he saattavat paljastaa toisen puolen itsestään vain läheisimmille ihmisille. Vaikka he voivat kärsiä täsmälleen yhtä vakavista ongelmista kuin vähäisemmän toimintakyvyn omaavat rajatilapotilaat, he osaavat peittää tilansa hyvin – itse asiassa jopa niin taitavasti, että ovat sisäisesti vieraantuneita omasta itsestään.
Tällaisten toimintakyvyltään parempien rajatilapotilaiden omaiset kaipaavat käsityksilleen ja tuntemuksilleen vahvistusta. Ystävät ja perheenjäsenet, jotka eivät tunne epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivää henkilöä kovin hyvin, eivät välttämättä suhtaudu vakavasti heidän kertomuksiinsa raivosta ja verbaalisesta väkivallasta. Monet omaiset ovat kertoneet, että jopa heidän terapeuttinsa ovat kieltäytyneet uskomasta heitä, kun he ovat kuvailleet rajatilapotilaan mieletöntä käytöstä.
Toimintakyvyltään hyvän ja huonon rajatilapotilaan väliin mahtuu toki runsaasti erilaisia variaatioita. Stressaavat tapahtumat ovat todennäköisimpiä toiminnallisuutta heikentävien selviytymismekanismien laukaisijoita.
Sisäänpäin kääntynyt ja ulospäin suuntautunut käytös
Epävakaan käytöksen keskiössä on yleensä yksi asia: pyrkimys selviytyä sisäisen tuskan kanssa. Rajatilaoireyhtymästä kärsivät henkilöt voivat kuitenkin toteuttaa tätä pyrkimystä mitä erilaisimmin keinoin. Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivien ihmisten käyttäytyminen voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: sisäänpäin kääntynyt ja ulospäin suuntautunut käytös. Tämä ei ole virallisesti tunnustettu ja tieteellisesti tutkittu, vaan käytännön kokemusten perusteella tehty jako, jonka tarkoituksena on nostaa esille vallitsevia eroavaisuuksia.
Ulospäin suuntautuneelle käyttäytymiselle on ominaista yritys vähentää sisäistä tuskaa kaatamalla se jonkun toisen niskaan – esimerkiksi raivoamalla, syyttelemällä, kritisoimalla, tai harjoittamalla sanallista tai jopa fyysistä väkivaltaa. Ulospäin suuntautunut käytös aiheuttaa suoranaista tuskaa ystäville, perheenjäsenille ja elämänkumppanille. Eräs nainen esimerkiksi raivostui kokiessaan, ettei hänen aviomiehensä huomioinut häntä tarpeeksi firman pikkujouluissa. Niinpä hän heitti drinkin miehensä kasvoille, ja ryntäsi ulos.
Sisäänpäin kääntyneen rajatilapotilaan käytös satuttaa eniten henkilöä itseään, vaikkakin sillä on vaikutusta myös hänen lähipiiriinsä. Sisäänpäin kääntynyt henkilö saattaa tuntea hirvittävää syyllisyyttä kuvitelluista sääntörikkomuksistaan. Hän voi vahingoittaa itseään, yrittää pitää vihansa sisällään, ja syyttää itseään ongelmista, jotka eivät ole hänen vikansa. Itsemurha on myös mahdollinen.
Jotkut epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset käyttäytyvät useimmiten sisäänpäin kääntyneesti, ja jotkut taas pääasiassa ulospäin suuntautuneesti. Ja jotkut ovat sekoitus molempia käyttäytymistapoja. Esimerkkitapauksen nainen tunsi itsensä todella syylliseksi nolattuaan aviomiehensä pikkujouluissa. Hän käveli juhlista kotiin, nappasi joulukuusesta koristeita, ja rusensi ne paljain käsin, aiheuttaen itselleen runsaan verenvuodon.
Suomennettu artikkelista: BPDCentral.com -sivusto: ”Types of BPD” http://www.bpdcentral.com/resources/basics/types.shtml [25.1.2012]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti