keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Tilastotietoa epävakaasta persoonallisuushäiriöstä

Monet ihmiset ovat hämmentyneitä ja musertuneita saadessaan epävakaan persoonallisuushäiriön  diagnoosin. Tilastotietojen selvittäminen persoonallisuushäiriöstä voivat rohkaista sinua etsimään itsellesi apua. Tässä joitakin tärkeimpiä epävakaaseen persoonallisuushäiriöön liittyviä faktoja ja lukuja.

Epävakaan persoonallisuushäiriön yleisyys
Epävakaa persoonallisuushäiriö on paljon yleisempi, kuin ehkä kuvittelet. Monet persoonallisuushäiriöt ovat saaneet laajaa mediahuomiota (esimerkiksi valtamediassa on puhuttu paljon ”autismiepidemiasta”), mutta epävakaa persoonallisuushäiriö on jäänyt suhteellisen tuntemattomaksi. Tutkijat kuitenkin arvioivat, että noin 1.4 %:lla väestöstä on epävakaa persoonallisuushäiriö, mikä tarkoittaa yhtä henkilöä per 150 ihmistä (mikä on yhtä paljon kuin nykyiset arviot autismin esiintyvyydestä).

Sukupuolen vaikutus epävakaan persoonallisuushäiriön esiintymiseen
Naisilla epävakaan persoonallisuushäiriön diagnoosi on huomattavasti yleisempi kuin miehillä. Itse asiassa, noin 75 % diagnoosin saaneista on naisia (eli yhtä diagnoosin saanutta miestä kohti löytyy kolme diagnoosin saanutta naista). Tutkijat eivät tiedä syytä sukupuolierolle – voi olla, että naiset ovat alttiimpia sairastumaan epävakaaseen persoonallisuushäiriöön kuin miehet, tai ehkä epävakaan persoonallisuushäiriön diagnosoimisessa on ongelmia (miehillä, joilla on epävakaa persoonallisuushäiriö, annetaankin traumaperäisen stressihäiriön diagnoosi).

Itsemurhatilastot
Huolestuttavimmat epävakaaseen persoonallisuushäiriöön liittyvät tilastotiedot löytyvät itsemurhatilastoista. Noin 70 %:ia epävakaista henkilöistä tekevät ainakin yhden itsemurhayrityksen elämänsä aikana. 8 – 10 %:ia epävakaan persoonallisuushäiriön omaavista henkilöistä toteuttavat itsemurhan, ja luku on enemmän kuin 50-kertainen verrattuna normaaliväestöön.

Paranemisennuste
Hyvä uutinen on, että vaikka epävakaa persoonallisuushäiriö on vakava mielenterveyshäiriö, se ei missään nimessä merkitse elinkautista tuomiota. Tutkimukset osoittavat, että epävakaan persoonallisuushäiriön ennuste ei todellisuudessa ole niin huono kuin on ajateltu. Melkein puolet ihmisistä, joilla on diagnosoitu epävakaa persoonallisuushäiriö, eivät täytä diagnostisia kriteerejä enää kahden vuoden jälkeen. Kymmenen vuotta myöhemmin 88 %:ia diagnosoiduista henkilöistä eivät enää täytä diagnostisia kriteerejä.

Suomennettu artikkelista: Kristalyn Salters-Pedneault (PhD), “Borderline Personality Disorder Statistics. BPD by the Numbers.Julkaistu 2.7.2010. Luettu internet-osoitteessa:   http://bpd.about.com/od/understandingbpd/a/bpdstats.htm [16.1.2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti